Tulokset

Työpaketti 1: Älykkään kaupunkivesiliikenteen ratkaisut ja mahdollisuudet 

Osatehtävä 1.2. Älykkään kaupunkivesiliikenteen konseptit ja palvelut

Poijju –kelluva ja liikuteltava virkistyspaikka

Poijju konsepti vastaa urbaanin elämäntyylin virkistäytymistarpeisiin.  Se on kelluva ja liikuteltava ajanviettopaikka jonka voi sisustaa esimerkiksi saunaksi, erämökiksi tai kioskiksi. Poijjun suunnittelun esikuvana on sympaattinen kelluva ja aina vähän kallellaan oleva poiju. Poijjun pintamateriaalit on valittu siten, että se sulautuu hyvin suomalaiseen maisemaan. Poijju on ympäristötehokas, helppohoitoinen ja tarjoaa noin 10 neliön tilat 10 hengelle. Konsepti on kehitetty Aalto-yliopistossa.

Lisätietoja konseptista:
-

Poijju konseptin visualisointi (Pölönen & Hakulinen, 2017).

Poijjun pohjaratkaisu (Pölönen & Hakulinen, 2017).

Esimerkki Poijjun älykkäästä varaus- ja yhteisöpalvelusta (Pölönen & Hakulinen, 2017).


Älykäs mobiilipalvelu saaristomatkailuun

Aalto-yliopistossa kehitettiin älykäs konsepti joka tuo saariston virkistysmatkailun paremmin käyttäjien ulottuville. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mitkä asiat tulisi huomioida Suomen pääkaupunkiseudun saaristomatkailun kehittämisessä käyttäjien, kaupunkien ja liiketoiminnanharjoittajien näkökulmasta. Palveluiden näkymättömyys, informaation vaikea saatavuus ja hajalleen sijoittelu tunnistettiin suurimmiksi ongelmiksi ihmisten matkustamisessa virkistäytymään alueen yli 500 saarelle.

Parhaiden toimintatapojen ja älykkäiden ratkaisujen kartoittaminen tehtiin osallistavan suunnittelun (participatory design) metodein, jossa eri sidosryhmät osallistuvat suunnitteluprosessiin. Tutkimuksen löydökset havainnollistettiin mobiilipalvelun avulla, joka kokoaa kaikki 25 alueen toimijaa ja heidän palvelunsa yhteen paikkaan. Palvelukonsepti helpottaa kaupunkilaisten ja matkailijoiden matkan suunnittelua ja saariston virkistys käyttöä. Konseptin sisältöä muokkaamalla ehdotetut ratkaisut ovat laajasti sovellutettavissa ympäri maailmaa. 

Lisätietoja konseptista:
-

Sidosryhmäkartta Suomen pääkaupunkiseudun saaristomatkailun toimijoista (Kruskopf, 2017).

Älykkään saaristomatkailun palvelusuunnitelma (Kruskopf, 2017).

Esimerkki mobiilisovelluksesta joka informoi eri saarista, aikatauluista ja mahdolistaa lippujen ostamisen (Kruskopf, 2017). 

Autonominen lautta konsepti saariston lyhyille siirtymille (Kruskopf, 2017).

Explore our courses »

Sign for newsletter »

Aboa Mare

Juhana Herttuan puistokatu 21, 20100 Turku, Finland